HOME  •  FEITEN  •  ONZE EISEN  •  DOE MEE  •  NIEUWS  •  OVER ONS  •  CONTACT

NIEUWS


OPENINGSWEEKEND ZOMERBAR PUBLICO VAN 31 MEI TOT 2 JUNI
28 mei 2024


Heel het weekend staat in teken van de opening van zomerbar publico.

Vrijdag 31 mei - 17:00 – 22:00
Klinken, dansen & veggie hot dogs

Zaterdag 1 juni 10:00 – 22:00

16u Live muziek door Fisherman
Vanaf 17u Veggie hot dogs
Bij de buren van Samentuin ’t Hofke:
- Open tuin
- 14u try out Sunset Yamaha door Sfenson (zonder reservatie)

Zondag 2 juni 10:00-22:00
10u – 11u Gratis yoga - Zonder inschrijving, eigen matje meenemen
11u – 15u Brunch - Schrijf je in voor vrijdag 31/5
Spellekesnamiddag voor kleine kinderen en grote mensen

Vanaf 4 juni elke dag open behalve maandag, van 10u tot 22u. 
Ingang langs Pesthofstraat.Lees meer over het lente- en zomerprogramma in de tuinen van Stuivenberg op Doe mee ->


IN JUNI OPENT ZOMERBAR ‘PUBLICO’
27 april 2024


Op vrijdag 26 april werd door het college de keuze gemaakt voor de zomerbar. In juni zal ‘publico’ openen, een initiatief van Ellen Pleysier van café Zeppelin en buurtbewoonster Jente De Graef. 

publico: drinken, eten, spelen, rusten, babbelen in een groene oase.

publico wordt een gemoedelijke zomerbar in de tuin van de Stuivenbergsite, een ontmoetingsplek waar je rustig kan lezen of bijpraten met vrienden en waar kinderen kunnen ravotten. 

Geregeld zal publico activiteiten organiseren zoals een rommelmarkt, filmvertoning of sportactiviteit. De naam is symbolisch: publico is afkomstig van “pro bono publico”, wat zo veel betekent als “voor de publieke zaak”. Een term die architect Frans Baeckelmans in 1873 gebruikte als titel voor zijn ontwerp van de Stuivenbergsite. Met publico eren Ellen en Jente de geschiedenis van het ziekenhuis en benadrukken ze hun engagement om een plek te zijn voor de buurt!


OP 1 MEI OPENEN TUINEN EN IN JUNI OPENT ZOMERBAR PUBLICO
26 april 2024


Op 1 mei openen de tuinen van de Stuivenbergsite. Omarm Stuivenberg zakt die dag alvast af om samen met buren te genieten van het groen

Op vrijdag 26 april werd door het college de keuze gemaakt voor de zomerbar. In juni zal bar Publico openen.

De stad werkte ook een zomerprogramma uit.

Meer details lees je in de kranten en op websites van de stad:OMARM STUIVENBERG HOUDT BUURTCAFE IN CORTINA OP VRIJDAG 22 MAART
7 februari 2024


Op vrijdag 22 maart tappen enkele trekkers van Omarm Stuivenberg tijdens het buurtcafé in Cortina. Zin om aan de toog te komen hangen en van gedachten te wisselen over de Stuivenbergsite of gewoon iets te komen drinken? Kom zeker langs!

Buurtcentrum Cortina - Kerkstraat 68 - vrijdag 22 maart 2024 vanaf 20u


OPROEP BUURTINITIATIEVEN VOOR LENTE- EN ZOMERPROGRAMMA
3 februari 2024


Deze lente en zomer stelt de stad de tuin van het Stuivenbergziekenhuis ter beschikking van buurtinitiatieven. Je kan een voorstel of idee indienen. Lees meer op de website van AG Vespa.

Een aantal buurtbewoners ontvingen hierover ook deze mail:

“Deze zomer stelt de stad de tuin van het Stuivenbergziekenhuis ter beschikking van buurtinitiatieven.

Wil je graag met je straat iets organiseren? Of ken je andere aanbieders: verenigingen, creatieve buurtbewoners?

Dan kan je deze maand via mail contact opnemen met Geert Allaert (Geert.Allaert@antwerpen.be). Liefst met een uitgewerkt voorstel, maar kan ook een vraag of een idee zijn. Hij bezorgt dat aan het programmateam.

Wacht niet te lang: het zomerprogramma wordt momenteel opgemaakt. 

Vanaf oktober is er een externe sitemanager en zijn er meer permanente invullingen van het gebouw mogelijk (voor 2 à 3 jaar).PRESENTATIE INFOMOMENT ANNICK DE RIDDER VAN 15 JANUARI  
3 februari 2024Annick De Ridder hield een infomoment voor de buurt op 15 januari 2024. Er wordt ingezet op een lente- en zomerprogramma en tijdelijke invulling. De definitieve invulling is nog steeds verschoven naar de volgende legislatuur. Annick geeft toe dat ze een scenario liet uittekenen voor het volbouwen van de kant van de Pesthofstraat, maar verzekert dat dit niet doorgaat. Bekijk de presentatie op de website van AG Vespa.
PRESENTATIE INFOMOMENT OMARM STUIVENBERG VAN 11 JANUARI  
3 februari 2024Omarm Stuivenberg hield op 11 januari 2024 een infomoment voor de buurt over hun inzichten en achtergrondinformatie. Meer dan wat je van het stadsbestuur zelf te weten komt. Herbekijk de presentatie.COMMUNICATIE MET KABINET ANNICK DE RIDDER
14 januari 2023Met onze open brief, die door meer dan 1.700 mensen werd ondertekend, stelden we pertinente vragen aan het stadsbestuur. Na herhaaldelijke reminders werden we vrijdagnamiddag 12 januari opgebeld door het kabinet Annick De Ridder. 

Hieronder vind je een overzicht van onze belangrijkste vragen en bezorgdheden die we ook opnieuw aan het kabinet bezorgden:

Definitieve invulling:
 • Waarom wordt de definitieve invulling verschoven naar de volgende legislatuur? Hoe kunt u de buurt geruststellen of garanderen dat de plannen doorgaan? Is dit geen beslissing voor een volgend bestuur en dus onzeker?
 • Is er tussen nu en 2027 budget om studiewerk te verrichten naar de definitieve invulling? Waarom wordt er bijvoorbeeld nu niet verder gewerkt aan de uitwerking (bijvoorbeeld door het architectenteam)?
 • Met welke spelers werd er al gepraat over de definitieve invulling > zijn er dus naast de ontwerptekeningen van de site ook concrete afspraken over de invulling van de gebouwen?
 • De budgetten voorzien door verschillende kabinetten voor onderwijs, kinderopvang, etc in deze legislatuur zijn ook verschoven. Ook hier geen zekerheden dus?
 • En wat houdt commercieel en woningen precies in? Hoe ziet u dan de verhouding PPS?

Tijdelijke invulling:
 • Waarom is er nu nog onderzoek naar tijdelijke invulling nodig, terwijl u tijd genoeg had om alles voor te bereiden om nu van start te kunnen gaan?
 • ​​Er lijkt een gebrek aan visie en planning en ervaring > waarom was er bijvoorbeeld nog geen enkel contact met vergelijkbare projecten in binnen- of buitenland?
 • Er lijkt geen voldoende extra budget voor een evenwichtige invulling op maat van de buurt: de gebudgetteerde 3,3 mio euro wordt bijna volledig besteed aan het klaarmaken van de gebouwen, de tuinen en beveiliging van de site (die niet in de concessiezone zit) > hoe gaat u ervoor zorgen dat er een evenwichtige invulling komt op maat van de buurt terwijl een leegstandsbeheerder er geld aan moet verdienen?
 • Er is geen duidelijkheid over een aanmeldingssysteem (hoewel er al veel aanmeldingen zijn). Waar kunnen kandidaten zich aanmelden voor het lente- en zomerprogramma?
 • Waarom wordt er niet langer als voorwaarde gesteld dat er invulling moet komen die ook deel uitmaakt van de definitieve invulling?
 • Wat zal er na afloop van de tijdelijke invulling (2026) voor de buurt beschikbaar blijven op de site?

Algemeen:
 • Waarom wordt er niet bewust gekozen om te investeren in onze buurt?
 • Was er al contact met één of meerdere projectontwikkelaars?
 • Wat is er gebeurd tussen oktober 2022 en november 2023?
 • Op welke basis wordt er beslist over de parking, wat is de timing en de begroting?
 • Wanneer wordt de subsidie van het Stedenfonds ingezet om met de sloop van de jaren ‘80 gebouwen te beginnen?
 • Wordt de input van de participatiemomenten wel écht meegenomen? Op welke manier garandeert u dat de wijk betrokken en gehoord wordt?


INFOMOMENT OMARM STUIVENBERG
14 januari 2023Op 11 januari vond een informatiemoment van Omarm Stuivenberg plaats. We geven hier alvast een korte samenvatting van de besproken thema’s:

 • Korte geschiedenis: we droomden van een mooie Stuivenbergsite. De buurt werd betrokken. Schetsontwerpen werden verder uitgewerkt.. Het leek allemaal de goede richting uit te gaan.
 • Jammer genoeg doken er dan toch een aantal verontrustende berichten op. Zo werd bijvoorbeeld op de website van AGVespa vermeld dat het project opschuift naar na 2026.
 • Meer nog: tussen de herfst van 2022 en november 2023 kregen we als buurt geen officiële informatie. Die periode werd gekenmerkt door volledige radiostilte en vertraging.
 • Tot slot zijn we dieper ingegaan op de huidige situatie: enerzijds wordt er dit jaar gestart met een tijdelijke invulling. Dat is op zich goed nieuws, maar toch hebben we nog een aantal vragen en bezorgdheden. Anderzijds kunnen we over de definitieve invulling niet veel informatie geven omdat beslissingen hierover naar de volgende legislatuur verschoven werden.


INFOMOMENT VAN ANNICK DE RIDDER EN AG VESPA
14 januari 2023Het Oude Badhuis - Stuivenbergplein 38 - 15 januari 2024 - 19u

Annick De Ridder en AG Vespa nodigen de buurt uit voor een informatiemoment over de Stuivenbergsite. Misschien heb je de uitnodiging in je brievenbus of mailbox gevonden. Maar misschien ook niet. Bekijk hier de uitnodiging.

 • Kom massaal af en toon dat we met veel bezorgde buurtbewoners zijn!
 • Neem kinderen mee en toon dat de site belangrijk is voor de vele kinderen en jongeren uit de buurt!
 • Volg ons voorbeeld en schrijf je belangrijkste vraag groot en duidelijk op een blad papier dat je in de lucht kan steken.


OMARM STUIVENBERG KLEURT DE WIJK ROZE
3 januari 2023Omarm Stuivenberg was aanwezig op het Warm Winters Wijkfeest op 21 december. Daar deelden we massaal onze roze posters en stickers uit. Ook konden bezorgde buurtbewoners hun naam op een roze lintje schrijven, die we aan de hekken van de Stuivenbergsite hingen.

Tegen 15 januari willen we nog veel meer roze zien in de buurt. De schepen van stadsontwikkeling, Annick De Ridder houdt dan een buurtinformatiemoment.

Op 11 januari houden we zelf een informatiemoment om onze kennis over het dossier te delen en om 15 januari goed voorbereid te zijn. We delen dan ook posters, stickers en lintjes uit.

Doe mee ->
OPEN BRIEF VERTAALD
19 december 2023De open brief is vertaald naar het Frans, Turks en Engels.

La lettre ouverte est traduite en français! Juste partager! Signez la lettre ouverte
Açık mektup Türkçeye çevrildi. Sadece Paylaş! Açık mektubu imzala
The open letter is translated into English. Just share! Sign the open letter


We proberen de brief in nog talen te vertalen. Alle hulp is welkom. Mail ons omarmstuivenberg@gmail.com indien je kan helpen.


VEEL GEBEURD MAAR NOG STEEDS VEEL VRAGEN
10 december 2023Er is in de afgelopen weken veel gebeurd en we hebben niet stilgezeten.  

10 december: Van het stadsbestuur hebben we nog steeds geen antwoord gekregen. Dat is ontgoochelend. We sturen een vriendelijke reminder naar het college met de vraag om een reactie op de open brief.

7 december: Omarm Stuivenberg is uitgenodigd voor een gesprek bij AGVespa. Hoewel er tijdens dit open en constructief onderhoud een aantal vragen in verband met de tijdelijke invulling werden beantwoord, blijven er nog onbeantwoorde vragen en onduidelijkheden.

6 december in Gazet van Antwerpen: Groen “steeds bezorgder” over toekomst Stuivenbergsite, De Ridder reageert fel: “De onrust die wordt gezaaid is volledig onterecht”. Naar aanleiding van de gesprekken in de gemeenteraadscommissies, de districtsraad van district Antwerpen en het collegebesluit verschijnt er een artikel in de GvA waarin Groen nog eens aan de alarmbel trekt. De reactie van Annick De Ridder is echter duidelijk: we trekken voluit de kaart van een groene site met aandacht voor het erfgoed. Hoewel dat antwoord uiteraard positief is, blijven we ook na dit artikel met veel vragen achter. In dit artikel wordt aangekondigd dat er op 15 januari een buurtinformatiemoment zal plaatsvinden waar alle vragen beantwoord zullen worden.

23 november: De beslissing van het college van 17 november wordt nu pas gepubliceerd op ebesluit. We moeten vaststellen dat er, ondanks een aantal stappen in de goede richting, ook nog veel van onze vragen onbeantwoord blijven. Zo wordt er bijvoorbeeld met geen woord gerept over de timing en het budget in verband met de definitieve invulling. Dat baart ons nog steeds grote zorgen.OPEN BRIEF IN DE MEDIA  
26 november 2023De open brief van Omarm Stuivenberg wordt massaal getekend. In geen tijd ondertekenen meer dan 1.000 bezorgde Antwerpenaren en sympatisanten de brief.

Verschillende media brengen het nieuws:

Gazet van Antwerpen 23/11: Honderden handtekeningen voor open brief van actiegroep 'Omarm Stuivenberg'

HLN 23/11: Open brief Stuivenberg: Steun groeit met 704 handtekeningen tegen niet-nagekomen beloftes van de Stad

Nieuwsblad 23/11:  Honderden handtekeningen voor open brief van actiegroep ‘Omarm Stuivenberg’

VRT-Radio 2 23/11: Antwerpse buurtvereniging schrijft open brief over leegstaand Stuivenbergziekenhuis: "We willen meer ademruimte"

De Morgen 24/11: Onrust door verlaten ziekenhuis in Antwerpen: 'Bang voor verloedering'  


OMARM STUIVENBERG STUURT OPEN BRIEF NAAR STADSBESTUUR  
22 november 2023Omarm Stuivenberg stuurt een open brief naar het stadsbestuur waarin het antwoorden eist op deze prangende vragen:

 • Wat is de visie en het plan van aanpak over de tijdelijke invulling? 
 • Zal de buurt bij de tijdelijke invulling worden betrokken? 
 • Waarom is het budget voor de tijdelijke invulling plots verminderd? 
 • Waarom is de timing van de definitieve werken veranderd? 
 • Waarom stellen jullie de grote investeringen voor de permanente invulling uit naar 2026? 
 • Indien de werken niet meer in fases zullen verlopen, betekent dit dan dat een pop-up bar en tuinen langs de Pesthofstraat het enige zijn dat we de komende tien jaar als buurt zullen kunnen gebruiken?
 • Waarmee hebben jullie het afgelopen jaar tijd verspild? 
 • Waarom is er wel geld voor prestigeprojecten elders en niet voor onze buurt?
 • Wat betekent dit gebrek aan prioriteiten voor het project in het geheel? 
PLAN STUIVENBERG TER DISCUSSIE IN DE GEMEENTERAADSCOMMISSIE  
21 november 2023

Plan Stuivenberg ter discussie in de gemeenteraadscommissie haven, stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium.

1. Tijdelijke invulling: eindelijk aan de slag, maar geen voorstander van tijdelijke invulling voor kinderen.
2. Definitieve invulling; zal nog minstens 3 jaar duren voor er werken starten
3. Afbraak jaren '80 gebouwen: niet in 23-24 maar op de lange baan
4. Infomoment: komt er meer dan een half jaar nadat Bart De Wever dit beloofd had
5. Wat is er het afgelopen jaar dan gedaan: geen antwoord

Je kan de opname van de raadscommissie herbekijken: Ga naar markeerpunt op 2:21:19: BRCKH 3 Informatieve vraag van raadslid Ilse van Dienderen: Stuivenbergsite - wat is er nu juist beslist afgelopen vrijdag?


OPNIEUW EEN ZOETHOUDERTJE VOOR DE BUURT  
20 november 2023Op 17 november verschijnt een artikel in de Gazet van Antwerpen “Tuinen Stuivenberg worden volgende zomer (deels) toegankelijk voor iedereen, en er komt een pop-up“ dat grotendeels een herhaling is van het artikel van 20 oktober. Opnieuw een zoethoudertje voor de buurt!Onze bezorgdheid is met dit nieuws niet gaan liggen! 

Op deze vragen hebben we nog steeds geen antwoord:

 • Er moet toch meer mogelijk zijn met de tijdelijke invulling dan enkel een pop-up bar?
 • Welk budget wordt waarvoor ingezet en tegen wanneer?
 • Wanneer vindt het infomoment voor de buurt plaats?
 • Wanneer is het collegebesluit openbaar beschikbaar? 
 • Wanneer start de afbraak?
 • Hoe zit het met de beslissing en het budget voor de definitieve invulling? 
 • ...

Al onze eisen en vragen aan het stadsbestuur vind je op de pagina Onze eisen.ONZE ALLEREERSTE NIEUWSBRIEF
14 november 2023Vandaag stuurden we onze allereerste nieuwsbrief naar onze eerste 143 abonnees.

Benieuwd? Bekijk de nieuwsbrief in je browser

Mis de volgende nieuwsbrief niet en schrijf je in op onze nieuwsbrief.DIKKE MERCI
12 november 2023Dikke merci voor jullie massale aanwezigheid op 8/11. We waren met minstens 300 bezorgde buurtbewoners en sympathisanten!

Dikke merci aan iedereen die er niet bij kon zijn, maar onze actie steunde. Er komen nog momenten waarop je je bezorgdheid kan tonen.

Dikke merci aan alle mensen die hielpen om de 10.000 flyers te bussen in de buurt.

Dikke merci aan Politie Antwerpen om bij te dragen aan een veilig verloop van onze actie. Merci om de straat af te sluiten.

Dikke merci aan de media om over onze actie te schrijven en onze bezorgdheid met de wereld te delen. Het stadsbestuur kan niet meer om ons heen!

Dikke merci voor jullie dankbaarheid over ons initiatief. Dat geeft vleugels. We laten de Stuivenbergsite niet meer los. Blijf ons volgen voor meer.

 


ONZE ACTIE IN DE PERS
12 november 2023


Gazet van Antwerpen 8/11: Buurtbewoners voeren massaal actie aan Stuivenberg: “Start werken nog voor verkiezingen op”

VRT-Radio2 8/11: Honderden buurtbewoners voeren actie aan Antwerpse Stuivenbergziekenhuis

HLN 8/11: Nieuwe actiegroep wil snel een nieuwe invulling voor Stuivenbergsite: “We plakken hier allemaal op elkaar, er is nood aan open ruimte”

HLN 7/11: “Hier is een nieuwe stadskanker in de maak”: omwonenden Stuivenbergziekenhuis richten buurtcomité op (én voeren meteen actie)

Gazet van Antwerpen 6/11: Buurt rond Stuivenberg verenigt zich in actiegroep: “Onze buurt wordt structureel ondergefinancierd”

Nieuwsblad 6/11: Buurt rond Stuivenberg verenigt zich in actiegroep: “Onze buurt wordt structureel ondergefinancierd”DOE MEE MET ONZE ACTIE!
8 november 2023
Kom masaal samen met alle buurtbewoners die bezorgd zijn over de toekomst van de Stuivenbergsite.

  Woensdag 8 november om 17u stipt 
  Einde voorzien rond 17u30

  Hoofdingang Stuivenberg,
  Lange Beeldekensstraat 267
  Breng een lichtje en een dikke stift mee

  Facebook
  Instagram
  #omarmstuivenberg


  EERSTE SAMENKOMST
  18 oktober 2023


  Als buurtbewoners organiseerden we een eerste bijeenkomst. 90 mensen kwamen opdagen. Er werd een stand van zaken over de site gegeven, gepraat, bezorgdheden gedeeld en nagedacht wat we als bewoners kunnen doen. De opkomst is overweldigend. De sfeer is positief en zegt: wij geloven in onze buurt.  Privacy  Schrijf je in op onze nieuwsbrief.